top of page

Welke therapie?

Het weg nemen van de klachten gaat niet altijd lukken maar het omgaan met fysieke, cognitieve of psychische gevolgen van een aandoening is wel te veranderen. Vaak heb je geleerd om op een bepaalde manier met problemen om te gaan en deze blijkt vaak niet te werken bij fysieke of mentale problemen. Dat frustreert en geeft misschien zelfs een gevoel van machteloosheid. We onderzoeken samen wat jouw belemmerende patronen, behoeften en overtuigingen zijn en proberen tot meer aanvaarding te komen. Onderstaande therapieën geven een andere kijk op jezelf en de situatie waardoor deze als lichter wordt ervaren.

Cognitieve Gedragstherapie
Plaatje-CGT.png

Cognitieve Gedragstherapie

Kort samengevat gaat deze behandelmethode ervan uit dat, wanneer je een negatief gevoel ervaart, dat dit veroorzaakt wordt door negatieve gedachten die je hebt. Deze gedachten gaan vaak snel en zijn grotendeels onbewust. Wanneer je hier last van hebt, merk je bijvoorbeeld dat je vaak negatieve gevoelens ervaart, maar niet goed weet waarom.

Door middel van Cognitieve Gedragstherapie Therapie leer je op een concrete manier om je bewust te worden van deze gedachten. Je krijgt daardoor meer inzicht in jezelf en je leert beter te relativeren. Hierdoor krijg je meer  grip op je negatieve gedachten en dus op je negatieve gevoelens.

Gedurende de behandeling leer je deze methode toe te passen op situaties waar je in het hier en nu tegenaan loopt, zodat je in de toekomst beter in staat bent om met negatieve gevoelens om te gaan.

ACT

Acceptance & Commitment Therapy (ACT)

Het is aangetoond dat ACT effectief is bij de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, waaronder angst en depressie, en bij het helpen van mensen bij het beheersen van chronische pijn en andere lichamelijke gezondheidsproblemen. Acceptatie betekent ook los laten. ACT helpt individuen hun waarden te identificeren en doelen te stellen die aansluiten bij die waarden, terwijl ze de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om eventuele obstakels die zich in het proces kunnen voordoen te overwinnen. 

hexaflex.png
Schematherapie

Schematherapie

schemaptherapie.png

Schematherapie helpt je overtuigingen en gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je (gedrags)patronen en je dagelijks functioneren wordt onderzocht. Je leert jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen, beter voor jezelf kunt zorgen en beter voor jezelf kunt opkomen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en leert hier op een gezonde manier voorop te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar veranderen ook je gedachten en gevoelens. Schematherapie wordt vooral ingezet bij persoonlijkheidsproblematiek.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

EMDR is een vorm van therapie die patiënten helpt traumatische ervaringen te verwerken en hun gedachten en gevoelens te herprogrammeren. Het is een proces in vier stappen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het patiënten helpt te genezen van traumatische herinneringen. Het wordt ingezet bij diverse vormen van angst, paniekstoornissen, depressie en posttraumatische stressstoornis. Het helpt het leven ten volle te leven, vrij van de negatieve impact van hun trauma uit het verleden.

SLEE-emdr.png
bottom of page